De L’ATENEU al CSOA LA INDÚSTRIA
DE L’ATENEU…
L’any 2003 naixia l’Assemblea pel Casal Popular de l’Eixample de la mà d’una vintena de joves que volien començar a treballar ben fort per bastir un espai autogestionat al Districte de l’Eixample i començar a treballar en la creació d’un projecte popular, assembleari i al servei del veïnat i dels moviments sociopolítics dels barris de l’Eixample, encara molt embrionaris. D’altra banda, paral·lelament sorgia un col·lectiu proper a l’Esquerra Independentista, Gatzara , que aglutinava més d’una desena de joves del barri de la Sagrada Família compromesos amb l’alliberament de les classes populars del nostre país. Quan ambdós col·lectius van començar a adonar-se de la dualitat de treball local que s’estava duent a terme, van començar a reunir-se i van poder comprovar que tant uns com altres estaven d’acord en els principals objectius a complir: la defensa del territori i la lluita contra l’especulació; la solidaritat internacional amb tots els pobles del món; la lluita anticapitalista i la defensa d’un model econòmic just i solidari; la defensa política i territorial dels Països Catalans; la lluita contra el patriarcat i per una societat igualitària; etc.
Així, els dos col·lectius van unificar les seves forces i, més d’hora que tard, es van veure els fruits, en ser alliberat al novembre de 2004 l’Ateneu Popular de l’Eixample , al Passatge Conradí nº3.
Per l’Ateneu van passar moltes iniciatives transformadores que van anar creixent o fent d’aquest el seu punt de espai d’activitats i reunions: la cooperativa d’alimentació ecològica i responsables I Un Rave!, els tallers de guitarra i capoeira, el col·lectiu de teatre social Rebel·lart, la biblioteca creativa i popular Telèfon Roig, l’Assemblea de Joves de l’Eixample Nord de la CAJEI (ara Arran Sagrada Família), Maulets, Endavant, l’Assemblea de Drets Socials de l’Eixample…
El 3 de setembre de 2014, desrés d’un procés judicial de mig any, l’Ateneu Popular de l’Eixample va ser desallotjat, tapiat i enderrocat parcialment. Centenars de persones es van concentrar el dia següent a les vuit del vespre a la plaça Sagrada Família com a mostra de solidaritat en una gran manifestació pel barri.
… AL CSOA LA INDÚSTRIA
Paral·lelament al procés de defensa de l’Ateneu Popular de l’Eixample, i al calor de les mobilitzacions en suport de Can Vies, els col·lectius i veïnes organitzades de Sagrada Família vam inaugurar el 29 de juny un nou centre social okupat: el CSOA La Indústria, situat en el número 181 del carrer de la Indústria. La propietat de l’edifici prové del traspàs de capital immobiliari de l’entitat financera Caixa Catalunya al sector turístic: l’actual propietària és una empresa dedicada a invertir en hotels i allotjaments per a turistes.
Des d’aquest nou espai, Arran Sagrada Família, juntament amb altres col·lectius i veïnes del barri, continuem okupant com una forma de resistència a la privatització dels espais públics de la nostra ciutat i recuperant espais. Alliberem aquest banc de la foscor i del silenci, per omplir-lo de vida i volem que sigui un espai obert al barri per anar creant el món que volem.